HOMEBIOGRAFIEKORENAGENDANIEUWSMEDIALINKSCONTACT


Nieuws

Jesus Christ Superstar door Koor Karakter
Rond de Paastijd heeft Kwaliteitskoor Karakter, onder leiding van Lex Wiersma, een zeer speciale 'sing-a-long’ (‘meezing uitvoering') van de bekende Rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber uitgevoerd. Meer dan 1400 mensen hebben de sing-a-long rockopera Jesus Christ Superstar beleefd. Een geweldig succes en een hele mooie ervaring voor de koorleden, solisten, muzikanten en artistiek leider. Vanwege de mooie uitvoering is Koor Karakter door verschillende partijen verzocht in 2011 de rockopera nogmaals uit te voeren. Kijk voor de foto's en recensies op de speciale Jesus Christ Superstar-pagina van Kwaliteitskoor Karakter.

Paukenmesse & Walpurgisnacht Bredase Opera
Uit de pers: "Terwijl buiten op de grote markt in Breda NAC-suporters duelleerden voor een overwinning in het straatvoetbaltoernooi werd binnen in de Grote Kerk een prestatie van een totaal ander kaliber geleverd. Hier manifesteerde zich dirigent Lex Wiersma. Met grote kundigheid en souplesse wist Lex zijn Bredase Operakoor juist die muzikale expressie tot uiting te laten brengen die hij voor ogen had en wist zich gesteund door tal van top musici uit Nederland en België, samenwerkend onder de naam van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest.

De Paukenmesse/ “Missa in Tempore Belli” van Haydn is bijzonder divers. De dynamiek en tempowisselingen zijn opvallend waardoor juist dit werk heel goed past bij het Bredase Operakoor.Met name het Agnus Dei maakte grote indruk. Dirigent Wiersma wist daarbij de akoestiek van de grote kerk uitstekend te benutten. Het donkere geluid van de naderende oorlog werd weergaloos door het orkest en met name de paukenist neergezet. De na de pauze uitgevoerde 'Die Erste Walpurgisnacht van Mendelssohn' is gebaseerd op de beroemde ballade van Johann Wolfgang von Goethe, waarin beschreven wordt hoe een gedeelte van de tot het christendom bekeerde bevolking in het Harz gebergte aan het begin van de lente in het geheim terugvalt op de oude heidense gebruiken en riten. Rond grote vuren worden de oude goden aanbeden en duivelse krachten opgeroepen door priesters en druiden. Prachtige muziek die door het orkest heel fraai werd vertolkt. Groots, melodieus, geheimzinnig, dreigend, vastberaden en hier en daar heel spits en puntig. De inzet van het koor was hier maximaal met prachtige meerstemmige werken voor sopranen en alten en mooie mannenkoren over uilen, takkenbossen, heksen, de duivel en het vuur."
De uitvoering vondt plaats op 14 juni 2009.-

'I Puritani'
Als je een koor hebt dat in omvang groot genoeg is om de geestkracht van een strijdend volk te verbeelden en dat vocaal sterk genoeg is om de ziel van een dubbel drama te vertolken, dan ben je in staat om een opera als “I Puritani” te brengen. ‘De muziekcommissies van Bredase Opera en het koor Bel Canto Tilburg wilden een Italiaanse opera, en ze wilden een opera met grote aandacht voor het koor,’ aldus dirigent Lex Wiersma. Tegelijk zochten we naar een werk dat een omvangrijk muziekgezelschap als het onze kan verdragen, een kleine honderd zangers en zangeressen. Terwijl we bezig waren alle wensen op een rijtje te zetten, werd mij al heel snel duidelijk dat “I Puritani” de opera was die als meest geschikte in aanmerking kwam. Met name de sopraan-  en tenorsolo’s uit dit gezongen drama zijn beroemd vanwege hun virtuositeit, maar ook berucht omdat ze in de uitvoering voor de zangers en zangeressen verre van eenvoudig zijn. Het zijn dan ook zeer gewaardeerde solisten die hun medewerking verlenen zoals; Waldin Roes sopraan, Kazue Goto mezzosopraan, Augusto Valenca en Duck-Seong Kim tenor, Martijn Sanders en Ton de Kort bariton, Peter van Hoesel bas. Voor de orkestrale begeleiding zorgt het Zuid-Nederlandse Begeleidingsorkest. Operaregisseur is Peter Jonckheer. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Lex Wiersma. Lex Wiersma is al vijftien jaar vaste dirigent van Bel Canto Tilburg en ruim tien jaar met dezelfde professionele en dezelfde hooggewaardeerde inzet werkzaam bij de Bredase Opera. In november 2008 hebben de succesvolle uitvoeringen plaatsgevonden.

Lex wint prijs 'Brabant Pres(en)teert'
Ter ere van het 25-jarig jubileum hield de Junior Kamer de Maaskant op 17 november 2007 de wedstrijd Brabant Pres(en)teert in Cultureel Centrum De Pas te Heesch tussen gedreven, getalenteerde personen, die er van dromen een topprestatie neer te zetten. De winnaar werd Lex Wiersma.

                   

Tip: klik op het plaatje om de grote versie te zien.

Een vakjury, onder voorzitterschap van Rob Smeets, commercieel directeur van de Rabobank Oss-Uden-Veghel, koos Lex als winnaar. Hij won een cheque van 7.500 euro geschonken door de Rabobanken Uden, Veghel en Oss. Wiersma is een getalenteerd orkest- en operadirigent die internationaal wil doorbreken. Voor dirigenten liggen die mogelijkheden er het grotendeels rond hun veertigste levensjaar. De dolblije en lichtelijk geëmotioneerde winnaar gaf aan dat hij op twee manieren het prijzengeld wil gaan benutten. Hij wil een personal coach inhuren die hem leert zichzelf goed te positioneren om zodoende de aansluiting bij de grote professionele orkesten te vinden. Bovendien wil hij privélessen volgen bij de toonaangevende Duitse dirigent Christian Thielemann.

 

English NederlandsDeutsch Creatie: Het Mo'Ment